19 april vond op diverse locaties in Bredevoort de jaarlijkse ‘Dag van de buurtaal’ plaats, de vijfde editie alweer. Zo’n 170 middelbare scholieren gingen in tien workshops op een leuke en praktische manier aan de slag. Het gebruik van de buurtaal, Duits of Nederlands, speelde uiteraard een centrale rol.

Aan de lustrumeditie van dit unieke evenement namen leerlingen deel van drie Achterhoekse middelbare scholen (Schaersvoorde, Marianum en Baudartius) en vier Duitse scholen uit Bocholt/Borken (Marien Gymnasium, Merian Realschule, Gymnasium Georgianum en Verbundschule Isselburg).

Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk, opende de dag in de theaterzaal van ’t Grachthuys. Het ochtendprogramma bevatte onder andere een spelletjes-, kunst-, schilder-, muziek-, geschiedenis- en literatuurworkshop. ’s Middags was er voor alle leerlingen een estafetteloop rondom de Slingeplas met sport- en taalopdrachten. Door het zeer mooie, warme weer had niet iedereen evenveel energie meer daarvoor, toch deden ze allemaal hun best. Het was wederom een geslaagde dag!

Regionale media Achterhoek Nieuws en Regio8 waren erbij. Bekijk hun (video)verslag:
(tekst bericht gaat hieronder verder)

De ‘Dag van de buurtaal’ is een Achterhoeks-Borkense variant op de landelijke ‘Dag van de Duitse taal’ die dit jaar op 17 april in Nederland plaatsvond. Dag van de buurtaal is uniek door het letterlijk grensoverschrijdende karakter, met deelnemende leerlingen van beide zijden van de grens. De eerste drie edities vonden in het Duitse Bocholt plaats, de vorige en deze editie in het Achterhoekse Bredevoort. Paul van Dun, projectleider namens Regio Achterhoek: “Voor een grensregio is het belangrijk dat haar inwoners de taal van de buren beheersen. De basis daarvoor wordt op school gelegd en de Dag van de buurtaal helpt daarbij.” Het Achterhoekse initiatief heeft inmiddels ook in Twente navolging gevonden.

Dag van de buurtaal is mogelijk dankzij de geweldige inzet van docenten én natuurlijk leerlingen van de deelnemende scholen in het voortgezet onderwijs. Regio Achterhoek en stad Bocholt werkten wederom samen met verschillende enthousiaste docenten om deze dag te realiseren. Financiële ondersteuning kwam onder andere van ‘INTERREG Deutschland-Nederland’ en een aantal Nederlandse en Duitse gemeenten.

Zie ook het duitstalige bericht van Stadt Bocholt: Europabüro Bocholt: Musik, Kunst, Sport und vieles mehr beim „Tag der Nachbarsprache“

Sluiten

Achterhoekdag – Videoverslagen thematafels

De derde Achterhoekdag heeft plaatsgevonden op 1-11-2018. De Thematafels hebben weer stappen gezet op het gebied van ambitie, visie en projecten. Van elke bijeenkomst is er een kort videoverslag gemaakt. Thematafel Circulaire economie en Energietransitie  Thematafel Mobiliteit en Bereikbaarheid  Thematafel …